VSV-Erkend wegkapitein

VSV- Erkend wegkapiteinVolg een trainingstraject tot erkend wegkapitein

Praktische info

Deze training is inclusief ontbijt en lunch.

  • Prijs: 99 euro
  • Duur: 8 uur

Voor zowel de opleidingsdag als de evaluatiedag betaal je telkens 99 euro. We voorzien op beide dagen steeds ontbijt en lunch.

Het traject tot VSV-erkend wegkapitein is een specifiek opleidingstraject voor motorrijders die de taak van wegkapitein willen uitoefenen. Het traject bestaat uit:

  • een opleidingsdag 
  • een evaluatiedag
  • een stage

De opleidingsdag

Tijdens de opleidingsdag wisselen theorie, praktijk op het oefenterrein en praktijk op de openbare weg elkaar af. De nadruk ligt op:

  • een goede beheersing van de motorfiets met aandacht voor de rijvaardigheden die een wegkapitein moet bezitten

  • veilig rijden op de openbare weg, waarbij gelet wordt op verkeersinzicht, risico's specifiek voor motorrijders en een correcte attitude

De aangeleerde vaardigheden die hier aan bod komen, zal je moeten tonen tijdens het behendigheidsparcours en de rit op de openbare weg op de evaluatiedag. 

De evaluatiedag

Na de opleidingsdag neem je deel aan de evaluatiedag. In de voormiddag herhaal je de belangrijkste theorie die je moet kennen en correct moet toepassen als wegkapitein op de motorfiets. Je krijgt dan ook de kans om het behendigheidsparcours te doorlopen dat je in de namiddag moet afleggen en waarop je zal worden beoordeeld.

In de namiddag rijd je in groep op de openbare weg en leg je het behendigheidsparcours af. Tijdens deze evaluatiemomenten toon je aan de lesgever dat je alle vaardigheden van de opleidingsdag onder de knie hebt en dat je een voorbeeldfunctie hebt voor andere weggebruikers. Na een positieve evaluatie kan je je stage starten bij één van de deelnemende stagepartners.

De stage

Tijdens je stage leiden ervaren wegkapiteins je verder op en zal je stagebegeleider je de kneepjes van het vak aanleren. In overleg met hen vink je op je checklist af of je de nodige vaardigheden, inzichten en attitudes hebt om het label van VSV-erkend wegkapitein te behalen.

Vragen?

De VSV wil graag samenwerken met organisaties die hun taak als wegkapitein goed en veilig willen uitvoeren. Op die manier kunnen wegkapiteins die het label van VSV-erkend wegkapitein willen behalen, worden opgeleid in een organisatie die het goede voorbeeld geeft. 

Om een stagiair op te leiden moet de organisatie beschikken over minstens 1 wegkapitein die zelf houder is van het label van VSV-erkend wegkapitein. Deze persoon kan als stagebegeleider fungeren.

Graag meer informatie hierover? Neem dan even contact op via readytoride@vsv.be.

Ga naar de kalender

advanced

Je basisvaardigheden opfrissen?

Volg de Ready to Ride Advanced training om je basisvaardigheden op te frissen.