Ready to Ride-erkend wegkapitein

Ready to Ride- erkend wegkapiteinVolg een opleiding en evalueer je rijvaardigheden en inzichten als wegkapitein

Praktische info

Deze training is inclusief ontbijt en lunch.

  • Prijs: 99 euro
  • Duur: 8 uur

Voor zowel de opleidingsdag als de evaluatiedag betaal je telkens 99 euro. We voorzien op beide dagen steeds ontbijt en lunch.

De opleiding tot Ready to Ride-erkend wegkapitein bestaat uit een opleidingsdag en een evaluatiedag.

De opleidingsdag

Tijdens de opleidingsdag wisselen theorie, praktijk op het oefenterrein en praktijk op de openbare weg elkaar af. De nadruk ligt op:

  • een goede beheersing van de motorfiets met aandacht voor de specifieke rijvaardigheden die een wegkapitein moet bezitten

  • veilig rijden op de openbare weg, waarbij gelet wordt op verkeersinzicht, risico's specifiek voor motorrijders en een correcte attitude

De aangeleerde vaardigheden die hier aan bod komen, zal je moeten tonen tijdens het behendigheidsparcours en de rit op de openbare weg op de evaluatiedag. 

Tijdens deze opleiding gaan we geen kruispunten beveiligen op de openbare weg. De beperkte groepsgrootte van deze training laat dat niet toe.

We willen je met deze opleiding de nodige inzichten aanreiken om een vaardige en veilige wegkapitein te worden. Welke plaatsen en met hoeveel wegkapitein je een kruispunt best beveiligt, leer je in de praktijk wanneer het wettelijk is toegestaan. Je maakt dan met de (liefst ervaren) organisatie best goede afspraken om dat correct en veilig te doen. Zij staan in voor de verdere opleiding en begeleiding. Wij zorgen met deze training alvast voor de basisvaardigheden en inzichten om je verantwoordelijke taak veilig uit te voeren. 

De evaluatiedag

Na de opleidingsdag neem je deel aan de evaluatiedag. In de voormiddag herhaal je de belangrijkste theorie die je moet kennen en correct moet toepassen als wegkapitein op de motorfiets. Je krijgt ook de kans om het behendigheidsparcours te doorlopen dat je in de namiddag moet afleggen en waarop je zal worden beoordeeld.

In de namiddag rijd je in groep op de openbare weg. De lesgever beoordeelt of je je houdt aan alle regels en of je je vlot, veilig en hoffelijk gedraagt in het verkeer. Na de rit op de weg leg je het behendigheidsparcours af. Tijdens deze evaluatiemomenten toon je aan de lesgever dat je alle vaardigheden van de opleidingsdag onder de knie hebt en dat je een voorbeeldfunctie hebt voor andere weggebruikers. Na een positieve evaluatie van de lesgever kroon je jezelf tot Ready to Ride-erkend wegkapitein. Deze erkenning toont aan dat je over basisvaardigheden en verkeersinzicht beschikt waardoor je de verantwoordelijke taak van wegkapitein veilig kan uitvoeren.

Vrijblijvende opleiding

De opleiding tot Ready to Ride-erkend wegkapitein is geheel vrijblijvend. Toch kan je hiermee aantonen dat je over kennis en kwaliteiten beschikt die belangrijk zijn voor een wegkapitein om groepen veilig te begeleiden in het verkeer. Het attest van Ready to Ride-erkend wegkapitein erkent dat je een opleiding hebt gevolgd en werd geëvalueerd door professionele motorinstructeurs. De verworven kennis en kunde kan je verder verdiepen en uitbreiden tijdens je stage.

Wens je meer informatie over deze opleiding?

Contacteer ons via het contactformulier of via readytoride@vsv.be.

Ga naar de kalender

advanced

Je basisvaardigheden opfrissen?

Volg de Ready to Ride Advanced training om je basisvaardigheden op te frissen.